W wielu miejscach na świecie herbata jest uważana za najważniejszy napój, podawany do każdego dania i podczas przerw między posiłkami. Okazuje się jednak, że co kraj, to obyczaj – to, jak herbata wygląda w Japonii może znacząco różnić się od herbaty, z jaką spotkasz się na przykład w Katarze, Indiach, czy Wielkiej Brytanii.

Co powiesz na herbatę z mlekiem, przyprawami lub lodem?

Bez względu na to, czy jesteś ogromnym miłośnikiem herbaty, czy pijesz ją jedynie okazjonalnie, na pewno spośród poniższych propozycji wybierzesz tę, której będzie trudno Cię oprzeć.

1. Japonia

U Japończyków króluje Matcha – wysokiej jakości zielona herbata, często nazywana najzdrowszym napojem na świecie.
Herbata japońska
flickr.com

2. Indie

Do herbaty w Indiach dodaje się mleko i sporo przypraw (między innymi kardamon, cynamon i goździki) – idealna propozycja na chłodne dni.
Herbata indyjska
onmyplate.co.uk

3. Turcja

Turecka herbata podawana jest w cienkich, charakterystycznych, szklankach. Pije się ją praktycznie bez przerwy – nawet po kilkanaście szklanek dziennie.
Herbata turecka
flickr.com

4. Tybet

Tybetańska herbata to nie tylko liście zielonej herbaty, lecz również masło i sól. Przygotowuje się ją kilka godzin, podczas których nabiera ona charakterystycznego, lekko słonawego, smaku.
tybetańska herbata
blog.itrafish.com

5. Maroko

Herbatę w Maroko podaje się razem z zaparzonymi świeżymi listkami mięty – smakuje przepysznie i orzeźwia.
Herbata marokańska
flickr.com

6. Hongkong

W Honkongu popularna jest czarna herbata mrożona z dodatkiem mleka – bardzo mocna!
Herbata w Hongkongu
flickr.com

7. Tajwan

Przepyszna herbata Bubble Tea znanana na całym świecie wywowdzi się z Tajwanu. Pije się ją przez szeroką słomkę, przez którą bez problemu mogą przedostać się kulki tapioki.
Tajwańska herbata
butterfingers.co.za

8. Stany Zjednoczone

Tradycyjna amerykańska herbata jest słodka i zimna. Można do niej dodać nie tylko cukier czy cytrynę, lecz także dowolną ilość lodu.
Herbata amerykańska
flickr.com

9. Rosja

W przygotowaniu tradycyjnej czarnej herbaty rosyjskiej pomaga samovar odpowiedzialny za podgrzewanie wody.
Herbata rosyjska
therussianstore.com

10. Pakistan

Pakistańska herbata jest bardzo zbliżona do indyjskiej. Mleko i przyprawy… ach, ten aromat!
Pakistańska herbata
en.wikipedia.org

11. Tajlandia

Mrożona herbata z dużą (naprawdę dużą!) porcją mleka.
Herbata tajska
flickr.com

12. Mongolia

Mongolska herbata Suutei zawiera w sobie mleko i sól. Tradycyjne podaje się ją w specjalnych metalowych miseczkach.
Herbata mongolska
dishmaps.com

13. Kenia

Zwykła czarna herbata, bardzo zbliżona do naszej.
Herbata Kenia
flickr.com

14. Republika Południowej Afryki

W RPA popularna jest herbara Rooibos o charakterystycznym czerwonym kolorze, najczęściej podawana bez jakichkolwiek dodatków – nawet bez cukru (ma naturalny słodki smak).
Herbata RPA
flickr.com

15. Katar

W Katarze chętnie pije się Karak chai, czyli herbatę z mlekiem i wieloma przyprawami, a także ogromną ilością cukru.
Herbata w Katarze
ahlanlive.com

16. Mauretania

Mauretańska herbata posiada specyficzny miętowy smak i bardzo ważny rytuał podawania. Bierzesz trzy szklanki herbaty o różnej zawartości cukru. Zaczynasz picie od gorzkiej, a kończysz na słodkiej.
Mauretania
flickr.com

17. Malezja

Czarna herbata, zwana Teh Tarik. Podawana na zimno z dodatkiem mleka i cukru do wielu deserów i słodkich przekąsek.
Herbata malezyjska
flickr.com

18. Kuwejt

Herbata w Kuwejcie ma bardzo wyraźny smak, który zawdzięcza szafranowi i kardamonowi.
Herbata w Kuwejcie
flickr.com